Information för utställare

Välkomna till att medverka på Vetenskapsfestivalen SciFest, 7-9 mars 2019!

Nu är det dags att börja tänka på Vetenskapsfestivalen SciFest 2019! Vi hoppas att just du vill vara med som utställare och presentera din forskning! Anmälan som utställare sker via länken längre ned i dokumentet.

VAD ÄR SCIFEST?

SciFest är en yta där forskare från alla vetenskapliga områden, företag och organisationer får mötas och presentera sin forskning. Målgruppen är främst barn och unga och syftet är att väcka intresset för vetenskap, locka fler studenter till högre studier samt att synliggöra det arbete som sker inom universitet.

   Kärnan i SciFest är interaktiva workshops som lärare bokar in sina klasser på via ett bokningssystem på webben. Utställarna väljer själv om de vill rikta sig till målgrupperna mellanstadiet, högstadiet eller gymnasiet. Dessa workshops är riktade till skolorna under torsdag 7 mars och fredag 8 mars. På lördagen 9 mars är SciFest öppet för allmänheten och då är inga aktiviteter bokningsbara utan öppna för alla att delta i.

VEM BESÖKER SCIFEST?

SciFest 2019 äger rum den 7-9 mars på Fyrishov. Aktiviteterna under torsdagen och fredagen är öppna för skolklasser - från lågstadiet upp till gymnasiet – och programmet under lördagen är öppet för allmänheten. Eftersom SciFest riktar sig mot en yngre målgrupp så rekommenderar vi att minst en person i utställningen kan prata svenska.

VAD HÄNDER PÅ SCIFEST?

Förra året hade SciFest 68 olika utställningar och ett fullspäckat scenprogram med bl.a. Science Slam, föreläsningar och en fysik/laser show. På grund av den unga målgruppen så får aktiviteterna som presenteras gärna vara av interaktiv form. Ett av SciFests mål är att låta barn och ungdomar ”känna på” vetenskap, alltså få testa på experiment, rollspel, delta i debatter, tester, diskussioner, skapa idétavlor, improvisationsteater m.m. Det finns en massa olika sätt att presentera vetenskap på och det viktigaste är att eleverna får känna sig delaktiga, oavsett om det är en workshop eller nonstop! 

VAD KAN JAG SOM UTSTÄLLARE BIDRA MED?

Som utställare kan man välja mellan att arrangera en bokningsbar (workshop) eller en icke-bokningsbar aktivitet (non-stop). Hur en workshop går till rent praktiskt är upp till workshop-hållaren. Vi rekommenderar att inte ha kortare workshops än 30 minuter, och det är upp till dig som anordnar den att lägga upp tidsschemat för dagen. Vi hjälper dock gärna till med det om det skulle uppstå oklarheter eller frågor (glöm exempelvis inte att lägga in raster för er skull)!

Deltagandet är kostnadsfritt. Alla som anmäler sig som utställare bjuds in till  workshops (15 november samt 5 februari) där man kan få hjälp med hur man kan målgruppsanpassa och utforma sin aktivitet.

HUR ANMÄLER JAG MITT INTRESSE?

Att delta som utställare på SciFest brukar vara mycket roligt och givande! Anmäl ert intresse via denna länk: Intresseanmälan: utställare på SciFest

Intresseanmälan är inte bindande. Sista dag för definitiv anmälan är den 4 december.

HUR FÅR JAG REDA PÅ MER?

För frågor och funderingar angående rollen som utställare kontakta:

Medicin och Farmaci: Ann-charlotte.Hellzen-wallin@uadm.uu.se

Humaniora och Samhällsvetenskap: Gunilla.Sthyr@uadm.uu.se

Teknik och Naturvetenskap: Maja.garde.lindholm@uadm.uu.se

Kontakta projektledare Katarina Holmborn Garpenstrand (katarina.garpenstrand@uadm.uu.se) om ni har frågor av mer generell karaktär.

Vi ser fram emot att se dig på SciFest 2019!

Med vänlig hälsning,
SciFest-teamet
 

Fakta

Datum: 7-9 mars 2019

Plats: SciFest äger rum i de moderna och energismarta multihallarna på Fyrishov. 5000 kvm, 10 meter takhöjd och massor av fönster bäddar för en upplysande och energifylld vetenskapsfestival.

Olika typer av utställningar:

Workshop: en monter på 25 kvm med 2 bord och 16 stolar.

Aktiviteten är indelad i bokningsbara pass på torsdag och fredag, medan lördagen består av spontanbesök. El, belysning och wi-fi ingår.

Non-stop: är en öppen yta med 1 bord och 3 stolar. Aktiviteten baseras på spontanbesök samtliga tre dagar. El, belysning och wi-fi ingår.

SciFest2018 i siffror

8600 st besökare (varav 4800 st på lördagen)

68 st olika workshops/non-stops

Följ oss gärna på Facebook: https://www.facebook.com/SciFestUppsala/