Vetenskapsfestivalen SciFest

SciFest för skolan 9-10 mars 2017

Workshops, non-stops och scenprogram

Kärnan på Scifest för skolan består av workshops. Du som lärare bokar själv in det antal workshop-pass som din klass kommer besöka under dagen. På programmet finns även några sk. ”non-stop” som man ej bokar utan fritt kan besöka mellan sina bokade pass. Workshops som ej är bokade, övergår till ”non-stop” som din klass även kan besöka. 

Information till lärare som vill besöka SciFest

Bokning av workshops

Vänligen – läs igenom hela instruktionen innan du börjar boka!

Så här bokar du en workshop:
Klicka på länken längre ner på denna sida, läs beskrivningarna om alla workshops (notera att det finns flera sidor – klicka på ”Nästa sida”!), notera vilken målgrupp de riktar sig till, genom att klicka på rubriken. När du vill boka ett workshoppass klickar du på ”registrera”. Där skriver du dina kontaktuppgifter samt hur många elever ni är. Klicka än en gång på ”registrera”. Klart!

För dig som arbetar inom grundskolan
Workshops och aktiviteter som släpptes 22 februari
Workshops och aktiviteter som släpptes 15 februari

Workshops som släpptes 8 februari

För dig som arbetar inom gymnasieskolan
Workshops och aktiviteter som släpptes 22 februari
Workshops och aktiviteter som släpptes 15 februari

Aktiviteter som släpptes 8 februari

Observera att

 • När du registrerat dig till en workshop tilldelas du en bokningskod – notera den. Du får ett bekräftelsemejl där bokningskoden finns.
   
 • Får du inget bekräftelsemejl har din registrering antingen inte gått igenom eller så har du angett fel e-postadress.
   
 • Med bokningskoden kan du senare själv gå tillbaka för att se din bokning, göra ändringar eller avboka.
   
 • Vi ber dig tydligt skriva in ditt namn, skola, e-postadress och telefonnummer utifall vi behöver kontakta dig angående din bokning.
   
 • Det är ”först till kvarn” som gäller – så var aktiv för att kunna boka. Efterfrågan är stor.
   
 • ”Antal platser” betyder antal elever! Du behöver inte räkna med dig själv som lärare. De flesta workshops har plats för max 16 elever. Är din klass större, dela den i två grupper! Försök dela av gruppen så antalet i grupperna blir så jämnt som möjligt. Fyll gärna upp grupperna med elever från andra klasser på din skola – för att utnyttja alla tillgängliga platser.
   
 • Enklaste sättet att bli påmind när det kommer upp nya bokningsbara workshops är att registrera sig för ett nyhetsbrev på hemsidan och gå med i SciFests nyhetsflöde på Facebook och Twitter. Här kommer vi också beskriva innehållet på de aktuella workshopsen.
   
 • Vid bokningen kan man även notera antal ”SciFest-pass” man önskar få. SciFest-passet är en tilläggsaktivitet för elever som inte är bokade på workshops. Ni kan även spontananmäla er på plats. 
   
 • En vädjan till er som bokar: Ni som inte är styrda av skolskjutsar och långa resor, ber vi se över möjligheten att boka workshop-pass på eftermiddagen.
   
 • Ni som inte får plats/har möjlighet att delta under torsdagen och fredagen – ta med familjer och bekanta på lördagen istället. Då är det öppet för allmänheten. Tipsa gärna klassföräldrar.

Här bokar ni workshops (Bokningen sker i samarbete med SciFestFinland, själva bokningen är på svenska dock).

Transportinformation

UL hälsar att lärare kan boka bussresa till rabatterat pris för klassen, 
sk. Grupp och kulturresa.

På plats på Scifest och Fyrishov

 • Schemat återfinns även på SciFest, både på affischer samt vid respektive workshop.
 • I kiosken kan man köpa fika och förfriskningar.
 • På SciFest serveras ingen lunch för besökare men det finns utrymme för att äta egen matsäck.
 • Fyrishov kan ta emot rullstolsburna.
 • Informationsdisk finns där man kan få hjälp med allmänna frågor.
 • Festivalkarta

En injektion av kunskapslust

Vetenskapsfestivalen SciFest bjuder på en unik möjlighet för dig som lärare att väcka dina elevers nyfikenhet och lust att förstå och ta reda på mer. Festivalens främsta målgrupp är unga och de första två dagarna ( 9 - 10 mars 2017) är vikta för inbokade mellanstadie- högstadie- och gymnasieklasser.

Vi erbjuder ett stort utbud av aktiviteter skapade för att passa in i läroplanen med möjlighet till en del förberedelse- och/eller uppföljningsmaterial för de som önskar. Programpunkterna är aktiva; ”hands-on” eller ”heads-on” och genomförs med lustfylld pedagogik utan att kompromissa med en djupare förståelse.

SciFest för gymnasiet

Reservera gärna torsdag den 9 mars 2017 för ett besök på SciFest med främst era elever i åk1 och åk2. Programmet på SciFest riktar sig inte enbart mot naturvetenskap och teknik utan kommer att vara övergripande alla ämnen. Det kommer finnas möjlighet att boka in sig på tre större föreläsningar för gymnasiet på eftermiddagen: vetenskaplig metod och statistik inför gymnasiearbetet, klimat och väder med meteorologen Pär Holmgren samt en blixtrande fysikshow. 

SciFest äger rum i multihallarna på Fyrishov
Foto Sten Jansin, Licens Creative Commons

Plats: SciFest äger rum i de moderna och energismarta multihallarna på Fyrishov. 5000 kvm, 10 meter takhöjd och massor av fönster bäddar för en upplysande och energifylld vetenskapsfestival.

Delta med en workshop

Delta själva med en workshop och dela med er av era kunskaper till andra. Gör det på ett annorlunda sätt och ni kommer garanterat fånga nyfikna. Som skola kan man samtidigt marknadsföra sin verksamhet. Läs mer på sidan för utställare.

Har du frågor?

Välkommen att kontakta vår projektledare för skolor: Sami Vihriälä