Vetenskapsfestivalen SciFest

SciFest® för allmänheten

Ett brett utbud av workshops, shower, tävlingar, forskarträffar och föredrag väntar besökaren på SciFest. Här kan nyfikna i alla åldrar prova på och få smakprov på forskning och tillämpning av forskning inom alla vetenskapsområden.

SciFest hålls i Fyrishovs Multihallar som värms och kyls med klimatsmart teknik i form av geoenergi och solcellspaneler. På Fyrishov finns övernattningsmöjlighet och under lördagen så badar alla SciFest-besökare för barnpris.

Utställare på SciFest

SciFests kärna är att erbjuda en stor mängd prova-på-aktiviteter i form av workshops och drop-in aktiviteter. Besökarna ska samtidigt som de blir informerade om verksamheten som bedrivs vid universitet, skolor och företag, bli nyfikna på vetenskap och vilja lära sig mer.

Utställare och deltagare på SciFest kommer från såväl skolor och universitet som företag, myndigheter, muséer och organisationer. Många är unga studenter, forskare och innovatörer som bidrar till att inspirera andra unga.

Program med årets utställare och karta över mässområdet hittar ni här: Utställarkarta SciFest lördag

I år har vi en poddhörna bland utställarna. Poddhörnans program för lördagen hittar ni här.

Det är fritt inträde på SciFest.

Följ oss på Facebook 

Nallesjukhus

På lördagen är det nallesjukhus på Scifest. Ta med era kramdjur som behöver få en hälsoundersökning och besök läkarna i monter 4!

LÖRDAGENS SCENPROGRAM

Kl. 9.30–10.30 Fysik- och lasershow (volymen är sänkt på denna show)
Förra årets succé återkommer till SciFest! Fysik & lasershowen är en makalöst spektakulär show som ger smakprov på hur lekfull fysik kan vara. Upplev häftiga experiment (eld, ljus, ljud, tryck, vakuum). Fascineras av en fantastisk lasershow i en dånande rökfylld sal. Showen är nu i Uppsala efter succéer i bl a Shanghai, Belgrad, Oslo, Melbourne, Köpenhamn, Lund och Göteborg.

Kl. 11:00-12:00 Fysik- och lasershow

Kl. 12:30-13:45 Science slam
Sex stycken forskare från Uppsala universitet ger på 4 minuter en lättförståelig, kul och engagerande presentation av sin forskning. Publiken hjälper till att kora en vinnare genom att rösta på den presentation de tyckte var mest intressant.

Du får lyssna på:

  • Andrea Petitt - Att göra genus i jordbruk med rim och reson
  • Mikael Fridenfalk - Framtidens musik
  • Marie Allen - DNA, brott och historia
  • Peter Bergsten - Motverka övervikt genom att minska på insulin och glukagon
  • Per Ribbing - Hur du väljer bort kolkraft från dina kontakter

Samt utom tävlan, Uppsalas bidrag till förra höstens riksfinal i forskar grand prix:
Carina Jahani – Balochiska: Att skapa ett skriftspråk 

Moderator: Emil Nilsson, verksamhetsutvecklare på Biotopia

Kl. 14:15-15:15 Fysik- och lasershow